Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Українські військовослужбовці записали відеозвернення до Зеленського та Залужного зі скаргами про «безглузді штурми» в Авдіївці

Проросійські ресурси почали поширювати відео, в якому нібито українські військові, які назвалися бійцями 3-го батальйону 110-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, скаржаться Президенту України та Верховному Головнокомандувачу на погане командування й великі втрати в Авдіївці. 

Фактчекери проєкту StopFake опрацювали цей кейс. Вони зʼясували, що 110-а окрема механізована бригада ЗСУ зреагувала на це відео та спростувала його. На офіційній сторінці бригади у фейсбуці пишуть, що на відео не їхні воїни ЗСУ, а перевдягнуті в українську форму окупанти. Також підозру викликало те, що «військовий», який скаржився від імені батальйону, у цьому «зверненні» не назвав свої роту, підрозділ, посаду, прізвище чи позивний, хоча відео було записане з відкритими обличчями. 

Пропагандисти намагаються деморалізувати українське суспільство, поширюючи фейки, як-от це відео. Вони роблять це цинічно, підступно й вдаються до своєрідних способів. Раніше ми спростовували інформацію, буцімто представники ХАМАСу записали відео, в якому подякували Зеленському за надану зброю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись