Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Литві запровадять податок на дощ через витрати країни на оборону та підтримку України

Проросійські ресурси почали поширювати інформацію, нібито литовська влада планує запровадити «податок на дощ», причиною якого стали «непосильні витрати» на оборону країни й постачання зброї та військової техніки Україні. Мовляв, уряд Литви вже не знає, де шукати додаткові ресурси, щоб покривати витрати країни, тому вдається до інноваційних способів. Це — маніпуляція. 

Цей кейс опрацювали фактчекери з Центру протидії дезінформації. Вони зʼясували, що в деяких повітах Литви справді існує «податок на дощ», щоправда, він не повʼязаний із війною в Україні. Наприклад, в Алітусі мешканці міста платять його ще з 1996 року. Варто зауважити, що податок стягують лише з мешканців приватних будинків і то за умови, що опади випали на їхні території та потрапили в загальний стік. Виходить, що податок — не зовсім за дощ, а за обробку дощової води очисними спорудами.

Російська дезінформація в цьому випадку має на меті підірвати довіру литовців до своєї влади, заохотити їх бойкотувати фінансову допомогу Україні та загалом послабити міжнародну підтримку нашої країни. Один із ключових меседжів пропагандистів тут полягає в тому, що в Литві не вирішені внутрішні проблеми держави й, наприклад, учителі шкіл періодично страйкують через низькі зарплати, а владі до цього байдуже — вона думає про Україну. 

Скриншот із телеграм-каналу

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись