Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український капітан переховується на «кораблі-утікачі» в Болгарії, щоб уникнути мобілізації

У мережі почали поширювати інформацію, нібито капітан українського судна «Ізмаїл» Анатолій Богатирьов відмовився виконувати наказ вищого командування негайно відправитися на кораблі до України з Бурґаса (Болгарія). Причина «непокори українського капітана» – його бажання уникнути мобілізації. Анатолій Богатирьов начебто сказав начальству, що готовий вирушити будь-куди, окрім України. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Вони зʼясували, що українське судно «Ізмаїл» мало заборону на плавання з боку Морської адміністрації болгарського Бурґаса і тому не могло взяти курс на Україну. У Морській адміністрації Бурґаса це пояснювали двома причинами: закінченням терміну дії документів у корабля та неповним складом екіпажу. Після надання Україною всіх необхідних документів судно повинно було отримати дозвіл на плавання. Інших членів екіпажу мав би найняти фрахтувальник.

Згодом генеральний директор Приватного акціонерного товариства «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) Дмитро Москаленко написав на своїй сторінці у фейсбуці, що Україна все ж повернула під свій контроль суховантажне судно «Ізмаїл». Крім того, українська сторона планує вимагати компенсацію в орендаря за повернення корабля в неналежному стані після простою. УДП на своїй сторінці у фейсбуці також відповіло одному з підписників, що капітан Анатолій Богатирьов уже в Ізмаїлі (Одеська область). 

Цей кейс дезінформації підживлює один з російських наративів про «могилізацію» в Україні, згідно з яким українська влада не цінує людські життя та скоро відправлятиме воювати всіх підряд. Раніше ми спростовували інформацію, нібито в Україні точиться «війна до останнього українця», навіть ненародженого.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись