Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський нібито закликав «негайно покинути» Авдіївку

Медіа та користувачі соцмереж, що поширюють проросійську риторику, стверджують, нібито Президент України Володимир Зеленський наказав українським військовим «негайно покинути» місто Авдіївка в Донецькій області, підкріплюючи це відповідним відео. Проте це відео є фейком. 

На нього звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що у відео використані старі кадри та голос, схожий на голос українського президента. Крім того, його поширюють тільки користувачі соцмереж, проросійські сайти й телеграм-канали. Жодне авторитетне українське або англомовне медіа не повідомляло про такий «гучний» наказ від українського президента. Крім того, на офіційних сторінках Зеленського в соцмережах, де він зазвичай публікує свої звернення, немає цього поширюваного агітпропом відео.

По-друге, при ретельному перегляді фейкового «відеозвернення» помітно, що міміка Зеленського не відповідає його словам. Фахівці StopFake знайшли ідентичне відео із Зеленським від 31 жовтня 2023 року. Проте в оригінальному відео президент не видає жодних «наказів» щодо Авдіївки, а говорить про ситуацію в Чорному морі, роботу «зернового коридору», міжнародну підтримку та інше. Для створення фейку на цей ролик просто наклали аудіо зі штучно згенерованим голосом Зеленського, використовуючи фірмовий стиль телеканалу «1+1» для більшої правдоподібності.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть викликати паніку серед українців та особисту недовіру до Зеленського. Мовляв, Україна програє. Однак «Детектор медіа» спростовував й інші фейки та маніпуляції на подібну тематику, де пропагандисти маніпулювали особою Президента України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись