Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські телефонні шахраї нібито шантажують ізраїльтян

Користувачі соцмереж, що транслюють проросійську риторику, поширюють нібито новинний сюжет стосовно телефонних шахраїв з України, які буцімто вчиняють злочини проти ізраїльтян. У «сюжеті» стверджується, що починаючи з 8 жовтня, ізраїльтянам надходять дзвінки від «банків», які повідомляють, що офіс банку нібито став жертвою нападу ХАМАСу і потрібно негайно надати дані картки для трансферу грошей у безпечне місце. Стверджується, що розслідування поліції нібито показало, що гроші перераховувалися в Україну, де діяли злочинці. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони стверджують, що ця інформація є неправдивою. Зазначається, що розповсюджене в мережі відео імітує дизайн відеороликів ізраїльського видання The Times of Israel, але насправді жодного такого матеріалу на офіційному сайті чи в соцмережах цієї медіакомпанії немає. Також на несправжність відео вказує відмінність у дизайні, оскільки The Times of Israel використовує інший шрифт і час від часу публікує відео без свого логотипу та будь-яких написів. Сама історія є повністю вигаданою ще й тому, що жодне з авторитетних видань, включаючи місцеві медіа в Ізраїлі, не повідомляло про такі випадки шахрайства з боку українців.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати українців за кордоном. Мовляв, вони втручаються у справи інших та заробляють гроші на чужому горі. Втім «Детектор медіа» спростовував й інші фейки та маніпуляції на тему останніх подій на Близькому Сході. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись