Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція ЄС нібито визнав програш України у війні

Російські медіа поширюють інформацію, нібито глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз визнав програш України у війні. Однак це — маніпуляція.

На неї звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що пропагандисти використали вислів Борреля, вирвавши його з контексту. Насправді дипломат не сумнівався у перспективі завершення війни на користь України. Цитату вирвали з виступу Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ та безпеки під час Конгресу партії європейських соціалістів в іспанській Малазі 11 листопада. Боррель заявив, що країни ЄС повинні бути готові продовжувати підтримку України у протистоянні російській агресії.

Хоча Боррель справді сказав, що перемога України над Росією «не настає миттєво», російські медіа навмисно пропустили значну частину виступу євродипломата, яка слідувала за цією фразою. Боррель наголосив, що найбільшою гарантією безпеки, яку ЄС може надати Україні, є її членство в «європейській родині». Проте для цього Союз має залишатись обʼєднаним і готуватися до тривалішого конфлікту, ніж планувала Росія, яка сподівалася за два тижні захопити Україну і встановити свій маріонетковий режим, аналогічний білоруському. Боррель підкреслив, що навіть попри очікування диктатора Путіна, Україна не тільки не впала, але й відвойовує свої території. Це стало можливим завдяки рішучому спротиву українців кремлівському режиму та підтримці партнерів. Отже, за словами представника ЄС, Україна — головний пріоритет Євросоюзу, і робота з її підтримки повинна тривати до перемоги України у війні.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, оскільки хочуть переконати українців у тому, що від них нібито відвернулись навіть найближчі партнери. Мовляв, якщо вже ЄС визнав програш України, то ситуація точно катастрофічна. Однак це не так, і «Детектор медіа» неодноразово спростовував такі фейки й маніпуляції російської пропаганди. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись