Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Молдові на виборах нібито перемогли проросійські сили

У відповідь на заяви президентки Молдови Маї Санду, яка висловила переконання, що в Кишинева немає спільних тем для обговорення з Москвою, російські високопосадовці вказують на нібито провальні для керівної партії результати муніципальних виборів у Молдові. Втім це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу фахівці проєкту The Insider. Вони наголошують, що «перемога опозиції» виглядає не дуже переконливою. Проєвропейська партія «Дія і солідарність», нині керує в Молдові, перемогла в 19 з 32 районів на регіональних виборах, що є у вісім разів кращим результатом, ніж на попередніх виборах у 2019 році. Також проросійська Партія соціалістів втратила 5 районів після цих виборів. Вони також зазначають, що перемога проросійської партії не є значущою, оскільки вона не досягла успіхів на виборах мерів найбільших міст. 

Іон Чебан, колишній радник президента Молдови Ігоря Додона, залишив Партію соціалістів і створив Національний альтернативний рух — лівоцентристську, також проєвропейську опозиційну політичну силу. Чебан виступає за євроінтеграцію Молдови та засуджує російську агресію проти України. Незважаючи на те, що існують твердження про зв'язки Чебана з Росією, його перемога на виборах відбулася під гаслами за євроінтеграцію та проти російської агресії. 

Поширюючи подібні маніпуляції, пропагандисти видають своє бажання за реальність. Мовляв, Молдова ніколи не зможе стати повноцінною європейською державою. Однак «Детектор медіа» на прикладі матеріалу про «молдовську мову» пояснював, як іще росіяни можуть використовувати внутрішньополітичний контекст Молдови для своєї пропаганди.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись