Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито прийняли закон для «приховування тортур у вʼязницях»

Медіа, що поширюють проросійську риторику, розповсюджують фейковий новинний сюжет щодо прийняття українським парламентом закону, який нібито має на меті «приховати тортури у тюрмах». Згідно з ним, оскільки інші країни відмовляються екстрадувати затриманих українців до України через «недотримання прав людини» там, то в Раді вирішили прийняти закон, який захищатиме таких ув'язнених. Це, мовляв, виконується з метою «переконати партнерів видавати неонацистам неприємних» режиму осіб. Утім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони вказують на те, що пропагандисти не лише неправильно написали ім'я депутата Верховної Ради, який є співавтором законопроєкту — не Вадим Божик, а Валерій Божик, але також спотворили зміст законодавчої ініціативи задля пропагандистських цілей. Ідеться про законопроєкт №9451, метою якого є забезпечення дотримання прав і свобод засуджених українців, яких екстрадують до України для притягнення до відповідальності або виконання вироку. У пояснювальній записці зазначено, що закон був запропонований через відмову багатьох країн у виконанні запитів про екстрадицію до України через порушення в установах виконання покарань України статті 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод щодо заборони тортур, а також через неможливість гарантувати безпеку під час перебування осіб в установах виконання покарань в умовах воєнного стану.

Божик пояснив, що через цей закон Мін'юст отримує повноваження затверджувати перелік виправно-трудових або виховних колоній, куди будуть передаватися українці з екстрадиції. Також вказано, що такі установи повністю відповідатимуть як вимогам національного законодавства, так і міжнародним зобов'язанням України в галузі прав людини.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб дискредитувати Україну та зобразити її як країну, що нібито систематично порушує міжнародне право. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував інші відеофейки росіян.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись