Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський нібито сказав, що Україна «готова віддати Крим та Донбас»

Російські пропагандисти поширюють інформацію, нібито Україна висловила готовність «відмовитися від Криму та Донбасу», ініціювавши мирні переговори. Вони посилаються на заяви українського президента Володимира Зеленського під час його інтерв'ю американському каналу CBS. Пропагандисти стверджують, що «Країна 404» пропонує почати мирний діалог з Росією без вимоги повернення кордонів 1991 року, хоча до цього Київ наполягав на цій умові для відновлення переговорів з Москвою. Однак ці твердження ґрунтуються на спотворенні реальності.

На цю маніпуляцію звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що реальний зміст інтерв'ю Володимира Зеленського каналу CBS News був зведений до неправильних висновків для просування хибних наративів.

Насправді в інтерв'ю Зеленський, відповідаючи на питання про віру в можливість повернення Україною всіх територій, включаючи Крим, наголосив, що за достатньої підтримки партнерів, а також повного економічного блокування Росії Україна зможе відновити свою територіальну цілісність не лише військовим шляхом. Він висловив упевненість, що поразка Росії призведе до втрати її підтримки навіть державами, які сумніваються щодо України, та ослабить позиції всередині самої Росії, що змусить її до діалогу. Важливою умовою такого діалогу Зеленський назвав звільнення українських територій та відновлення територіальної цілісності України в межах до анексії Криму Росією.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб дискредитувати Президента України та викликати розкол в українському суспільстві.  «Детектор медіа» раніше спростовував й інші вигадки росіян щодо Зеленського.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись