Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Deutsche Welle нібито написало про нове графіті у Берліні з відтятими головами Макрона та Зеленського

Пропагандисти поширюють у соцмережах інформацію, посилаючись на німецьке видання Deutsche Welle, нібито в Берліні з'явилося графіті з зображенням відтятих голів президентів України та Франції Володимира Зеленського й Емманюеля Макрона. Згідно з цими повідомленнями, автором роботи нібито є відомий німецький художник Ван Рей. Утім це - фейк.

Журналісти StopFake за допомогою зворотного пошуку зображень у Google виявили, що це фото поширюється виключно через російські анонімні телеграм-канали та сайти, які висловлюють проросійську позицію. Також вони з'ясували, що жодне надійне видання не повідомляло про появу в Берліні такого графіті.

Пропагандисти як підтвердження цієї інформації додають скриншот з новиною, нібито опублікованою на Deutsche Welle. Однак журналісти StopFake не змогли знайти матеріал з такою назвою на сайті видання. На скриншоті зазначено, що його авторкою є журналістка Люсія Шультен (Lucia Schulten), але серед опублікованих нею матеріалів на Deutsche Welle такого немає.

Інформації про це графіті також немає ані на сайті художника Ван Рея, ані в його соціальних мережах. На момент публікації цього тексту представник художника ще не відповів на запит StopFake.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть підсилити свій меседж про те, що Європа нібито втомилась від України і не хоче більше її підтримувати. Мовляв, тема України стала токсичною, а всі ті, хто активно підтримують її, теж страждають від неприязні суспільства.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись