Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Львові нібито не хочуть здавати квартири вихідцям зі сходу України

Російські пропагандисти почали поширювати в соцмережах інформацію, що у Львові місцеві жителі нібито відмовляються здавати житло в оренду внутрішньо переміщеним особам зі сходу країни. У таких повідомленнях пропагандисти додають нібито справжні зображення з українських порталів оголошень про оренду і коментують: «Здається, історія повторюється: у Львові не готові надавати житло біженцям з Харкова та Сум, в деяких випадках вимагаючи з них вдвічі більшу плату. Це розколює єдність народу». Однак це — фейк.

У відповідь на нього організація StopFake провела власне розслідування щодо наявності таких оголошень на українських платформах для пошуку житла. Вони з'ясували, що ця інформація не відповідає реальності.

Пропагандисти публікують скриншоти, приховуючи назви ресурсів і контактні дані орендодавців. Однак StopFake вдалося виявити ці оголошення, перевіривши відомі українські сайти оренди. Одне з них нібито було розміщено на Nedviga-Pro, а друге — на Rieltor.ua, на що вказують однакові фотографії, адреси, ціни та характеристики квартир, а також дизайн вебсайтів. Описи умов оренди у скриншотах пропагандистів і в оголошеннях, які було знайдено на сайтах, різняться. В оригінальних оголошеннях немає жодної згадки про відмову здавати житло мешканцям східної частини України.

StopFake також зв'язався з ріелтором з оголошення на Rieltor.ua, запитавши про можливість оренди квартири людьми з Харкова, і отримав відповідь, що «проблем з цим немає». Щодо оголошення від Nedviga-Pro, щодо нього не зверталися, оскільки квартира вже була здана на момент публікації матеріалу.

Отже, російські пропагандисти взяли справжні оголошення з українських порталів нерухомості і, змінивши їх опис, спробували сфабрикувати черговий фейк, метою якого було дискредитувати Україну та поглибити розкол в суспільстві.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись