Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зброя, яку партнери надають Україні, потрапляє в Мексику

У російських ЗМІ, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію, що зброя, яку американці передають Україні, з’являється у мексиканських картелів. У США нібито бояться, що мексиканці почнуть застосовувати зброю на кордоні проти американських силовиків. Цю інформацію поширюють з посиланням на англомовний сайт. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. На сайті, на який посилається агітпроп, у розділі «Про нас» виклали людей, фотографії яких трапляються на інших сумнівних сайтах, пов’язаних із конспірологією та фейками. А розповідь про картелі базується на статті із The New York Times, де Україна взагалі не згадується. Так само немає доказів того, що зброя партнерів, яку вони надають Україні, помічена в інших країнах.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати українську владу та поширити думку про те, що українці перепродають зброю партнерів на чорному ринку і вона потрапляє в руки злочинцям. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що мексиканські наркокартелі нібито отримують зброю, надану Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись