Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Серед українських військових у 103 ОБр ТРо поширюється інфекційне захворювання лептоспіроз

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що серед військових 103 ОБр ТРо поширюється інфекційне захворювання лептоспіроз. Вони посилаються на статтю із сайту Суспільного, де повідомляють про чотирьох ушпиталених до лікарні Львова. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. Завідувачка четвертого діагностичного відділення інфекційної лікарні Т. Алексанян заявила, що з 31 липня по 9 серпня було госпіталізовано чотири людини з діагнозом лептоспіроз. Проте у статті не повідомляють, що ушпиталені — військові зі 103 ОБр ТРо.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати бригаду та посіяти паніку серед українських військових і знизити бойовий дух. Раніше ми спростовували фейк про те, що в Одесі зафіксували спалах холери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись