Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Верховній Раді внесли законопроєкт, який обмежує виїзд з України підліткам від 16 років

Російські медіа та анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що у Верховній Раді України нібито зареєстрували законопроєкт, який буцімто забороняє підліткам від 16 до 18 років виїжджати з України. Начебто українці вдаються до таких законів через те, що в Україні закінчуються дорослі чоловіки. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери Центру стратегічних комунікацій. 11 липня 2023 року у Верховній Раді України було зареєстровано проєкт Закону «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо захисту прав дітей при тимчасовому виїзді за межі України» №9480. Він має на меті захистити права дітей, які виїжджають за кордон, а особливо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. У законі не йдеться про мобілізацію, а лише про те, щоб обмежити самостійний виїзд дітей віком від 16 років за кордон для уніфікації з правилами соціальних служб країн ЄС. 

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати українську владу та посіяти зневіру серед українців та військовослужбовців. Раніше «Детектор медіа» розповідав про те, як російський агітпроп маніпулює питанням мобілізації в Україні, зокрема навмисно перебільшуючи її масштаби.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись