Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Верховній Раді внесли законопроєкт, який обмежує виїзд з України підліткам від 16 років

Російські медіа та анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що у Верховній Раді України нібито зареєстрували законопроєкт, який буцімто забороняє підліткам від 16 до 18 років виїжджати з України. Начебто українці вдаються до таких законів через те, що в Україні закінчуються дорослі чоловіки. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери Центру стратегічних комунікацій. 11 липня 2023 року у Верховній Раді України було зареєстровано проєкт Закону «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо захисту прав дітей при тимчасовому виїзді за межі України» №9480. Він має на меті захистити права дітей, які виїжджають за кордон, а особливо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. У законі не йдеться про мобілізацію, а лише про те, щоб обмежити самостійний виїзд дітей віком від 16 років за кордон для уніфікації з правилами соціальних служб країн ЄС. 

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати українську владу та посіяти зневіру серед українців та військовослужбовців. Раніше «Детектор медіа» розповідав про те, як російський агітпроп маніпулює питанням мобілізації в Україні, зокрема навмисно перебільшуючи її масштаби.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join