Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Зброя, яку партнери надають Україні, потрапляє в Мексику

У російських ЗМІ, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію, що зброя, яку американці передають Україні, з’являється у мексиканських картелів. У США нібито бояться, що мексиканці почнуть застосовувати зброю на кордоні проти американських силовиків. Цю інформацію поширюють з посиланням на англомовний сайт. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. На сайті, на який посилається агітпроп, у розділі «Про нас» виклали людей, фотографії яких трапляються на інших сумнівних сайтах, пов’язаних із конспірологією та фейками. А розповідь про картелі базується на статті із The New York Times, де Україна взагалі не згадується. Так само немає доказів того, що зброя партнерів, яку вони надають Україні, помічена в інших країнах.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати українську владу та поширити думку про те, що українці перепродають зброю партнерів на чорному ринку і вона потрапляє в руки злочинцям. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що мексиканські наркокартелі нібито отримують зброю, надану Україні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join