Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк З України вивезли національну колекцію мікроорганізмів.

Російські пропагандистські ЗМІ поширюють інформацію, що з України вивезли національну колекцію мікроорганізмів – і в черговий раз пов’язали це з роботою «військово-біологічних лабораторій Пентагону», які начебто існують в Україні. Насправді, колекція нікуди не вивезена – вона зберігається в Києві, і не має жодного відношення до лабораторій, які дійсно реконструювали за допомогою фінансів США в рамках програми зменшення біологічних загроз.

StopFake отримав підтвердження знаходження колекції в Україні, поспілкувавшись із куратором Національної колекції мікроорганізмів України старшим науковим співробітником Інституту мікробіології та вірусології ім. Д.К. Заболотного НАНУ, кандидатом біологічних наук Таїсією Ногіною.

«Колекція знаходиться в Україні. Більше того, вона продовжує свою роботу», – заявила Ногіна. На сьогоднішній день колекція налічує понад 5600 культур мікроорганізмів, представлених понад 1000 видами та 300 пологами. У ній зберігаються мікроби, знайдені в ґрунті, воді, на певних рослинах, в кишечнику людини та організмах різних тварин. Депозитарій надає безкоштовно зразки навчальним закладам для навчання, а також на комерційній основі – фармацевтичним компаніям, які використовують їх для перевірки ліків. Колекція не є ані таємною, ані небезпечною –вона потрібна для наукової діяльності і такі колекції є в будь-якій розвинутій країні. Є вона і в Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись