Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake З України вивезли національну колекцію мікроорганізмів.

Російські пропагандистські ЗМІ поширюють інформацію, що з України вивезли національну колекцію мікроорганізмів – і в черговий раз пов’язали це з роботою «військово-біологічних лабораторій Пентагону», які начебто існують в Україні. Насправді, колекція нікуди не вивезена – вона зберігається в Києві, і не має жодного відношення до лабораторій, які дійсно реконструювали за допомогою фінансів США в рамках програми зменшення біологічних загроз.

StopFake отримав підтвердження знаходження колекції в Україні, поспілкувавшись із куратором Національної колекції мікроорганізмів України старшим науковим співробітником Інституту мікробіології та вірусології ім. Д.К. Заболотного НАНУ, кандидатом біологічних наук Таїсією Ногіною.

«Колекція знаходиться в Україні. Більше того, вона продовжує свою роботу», – заявила Ногіна. На сьогоднішній день колекція налічує понад 5600 культур мікроорганізмів, представлених понад 1000 видами та 300 пологами. У ній зберігаються мікроби, знайдені в ґрунті, воді, на певних рослинах, в кишечнику людини та організмах різних тварин. Депозитарій надає безкоштовно зразки навчальним закладам для навчання, а також на комерційній основі – фармацевтичним компаніям, які використовують їх для перевірки ліків. Колекція не є ані таємною, ані небезпечною –вона потрібна для наукової діяльності і такі колекції є в будь-якій розвинутій країні. Є вона і в Росії.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join