Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція ЄС створює хаб через зростання наркотрафіку та контрабанди зброї з України.

Російські пропагандистьскі ЗМІ поширюють інформацію, що ЄС готується посилювати боротьбу з «контрабандою зброї та наркотрафіку» з України. Схожі, а іноді навіть більш маніпулятивні заголовки були і у статтях європейських та американських видань. Це – маніпуляція, в який знову поширюється наратив про начебто продаж зброї, що надає Захід України, в інші країни. «У нас є деякі дані, але й досвід підказує, що зброя часто переміщується під час воєн чи після. Ми знаємо, скільки зараз в Україні зброї і, звісно, не вся зброя завжди у правильних руках», - цитують російські ЗМІ заяву єврокомісара з внутрішніх справ Ілви Йоханссон, що була зроблена 11 липня під час неформальної зустрічі міністрів внутрішніх справ Молдови, України та ЄС в Празі.

Але в офіційному пресрелізі, що розміщений на сайті Єврокомісії, немає таких слів. Проте в релізі згадується військова агресія Росії проти України та сумісна робота України, Молдови та ЄС по запобіганню наркотрафіку, кіберзлочинності, торгівлі людьми та нелегального обертання вогнепальної зброї.

Ризики збільшення таких злочинів під час війни завжди є, але йдеться саме про координацію роботи із запобігання таким злочинам – Україна, як і Молдова, є партнерами ЄС у такий боротьбі, а не обвинувачуваною стороною. Спростувала таку маніпуляцію і Україна: «Інформація про те, що Україна стає головним центром контрабанди зброї, не відповідає дійсності», — заявив радник міністра оборони України Юрій Сак. Він припустив, що ті, хто робить подібні заяви, «можуть бути частиною інформаційної війни Росії, щоб перешкодити міжнародним партнерам надавати Україні зброю, необхідну для нашої перемоги».

Детальніше про цю маніпуляцію читайте в матеріалі StopFake.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись