Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Пентагон випробує біологічну зброю на українських військових.

Російські ЗМІ поширюють фейк Міністерства оборони Росії про те, що начебто «в лабораторіях Пентагону» в Україні на українських військових ставили «експерименти з оцінки перенесення інфекційних захворювань». В МО РФ заявили, що «кожен третій із нещодавно полонених українських військових хворіє на гепатит А, п'ята частина – лихоманкою Західного Нілу» і це начбето свідчить, що «військовослужбовці Збройних сил України залучалися добровольцями до експериментів» Пентагону.

Цей фейк – черговий в ряду вигадок російської пропаганди про неіснуючі лабораторії з розробки біологічної зброї в Україні. Раніше вона вже заявляла про «комах та птахів», які начебто повинні були заражати росіян (ще неможливо, оскільки між росіянами та не росіянами для бактерій та вірусів не існує різниці); про медичні експерименти в тих самих неіснуючих лабораторіях над людьми з психічними захворюваннями. Тепер поширили фейк про експерименти над військовими.

Насправді, не існує єдиного спростування цим вигадкам – їх занадто багато. Наприклад, невідомо, для чого експериментувати з вірусом гепатиту А, оскільки ця хвороба добре вивчена, проти неї існує вакцина, вона добре піддається лікуванню та не може бути взагалі використана у військових цілях – вона передається лише з використанням забрудненої води або у деяких випадках статевих стосунків. Навіть якщо військовий захворіє на гепатит А, він не зможе заразити ним ворога. А лихоманка Західного Нилу, хоча і є хворобою, від якої помирають майже 5% з тих, хто захворів, взагалі не передається від людини людині – збудник поширюють комахи.

Нарешті, з повідомлень МО РФ витікає, що росіяни тестують кожного українського військовополоненого на десятки захворювань, у тому числі, майже не зафіксованих в Україні, на кшталт лихоманки Західного Нилу. Натомість відомо, що українські полонені не отримують необхідну медичну допомогу, не кажучи вже про розгорнуті складні аналізи.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись