Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові використовують міни зі сміттям, що викликають гангрену.

Російські ЗМІ поширюють фейк про те, що начебто українські військові під час військових дій на Донбасі використовують саморобні міни з будівельним сміттям, які викликають гангрену при пораненні. Цей фейк поширили РІА Новости, «МК», «Газета.ru», Взгляд», Lenta.ru, «Царьград» та інші, посилаючись на представника терористичного угрупування «ЛНР», який розповів про «шкарпетки», в які закладали будівельний мусор, у тому числі шматки бетону та скла, а також тротилові шашки та заряд аби «заразити людину гангреною».

Насправді, будь-який саморобний пристрій може викликати гангрену у людини, якій не допомогли лікарі після поранення, оскільки гангрена – це відмирання тканин в наслідок або бактеріальної інфекції, або порушення кровообігу органу. Також немає жодного доказу, що взагалі українські військові використовують саморобні вибухові пристрої.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись