Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Європа має сподіватися лише на російський газ

В Іспанії вийшла стаття у виданні La Vanguardia, яку російські пропагандисти знову довільно переклали й використали вирвані з контексту цитати. У їхньому перекладі йдеться, що в Європі підрахували запаси газу й зрозуміли, мовляв, надія лише на поновлення постачання з Росії. Насправді стаття присвячена темі економії, а переклад російських ЗМІ — маніпуляція.

Про це пише StopFake. У статті її автори за допомогою незалежної служби підраховують, наскільки Європі вистачить газу за теперішнього рівня споживання та за умови зменшення споживання. Якщо нинішній рівень використання газу збережеться, йдеться у статті, то запасів у сховищах вистачить до кінця зими. Тож альтернативою є політика зменшення споживання, щоб зберегти запаси. Проблемою на цьому шляху може стати відсутність єдиної енергетичної політики в ЄС.

Отже, про жодну надію на Москву та безальтернативність її постачання в статті не йдеться. Російські пропагандисти не вперше перекручують статті в іноземних ЗМІ задля просування своїх тез. Це потрібно для того, щоб створити уявлення, ніби Європа не впорається з газовою кризою, що санкції проти Росії шкодять насамперед ЄС, а постачання енергоносіїв із РФ є єдиним виходом для країн континенту.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись