Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Контроль за ЗАЕС потрібен Україні для створення ядерної бомби

Таке повідомлення поширюють російські пропагандисти. Мовляв, виведення з території станції російських військових дасть Україні змогу завести туди свої війська та під їхньою орудою втілити репресії щодо місцевого населення, а також вивезти відпрацьоване ядерне паливо, з якого створити ядерну бомбу.

Однак ЗАЕС в енергосистемі Україні посідає чільне місце, тож контроль за нею потрібен не для того, щоб створити бомбу, а щоб запобігти катастрофі. Адже російські військові неодноразово обстрілювали територію ЗАЕС, спричинивши аварійні стани й відімкнення її з електромережі. Також за повідомленням «Енергоатома», персонал станції працює в неналежних умовах, що так само підвищує імовірність аварії. Крім того, контроль за станцією дасть змогу забезпечувати електроенергією весь південь країни.

Україна на початку 90-х добровільно відмовилася від ядерного статусу.  Створення ядерної бомби — це тривалий і вартісний процес, а його початок зіпсує стосунки з партнерами України з-поміж ядерних держав. Україна не є державою-терористом, тому не працює над створенням ядерної бомби. Також це неодноразово коментували українські посадовці.

Росії вигідно стверджувати, що Україна створює свою ядерну бомбу, адже у такий спосіб вони прагнуть виправдати свої злочини та нібито запобігають поширенню ядерної зброї у світі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись