Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Контроль за ЗАЕС потрібен Україні для створення ядерної бомби

Таке повідомлення поширюють російські пропагандисти. Мовляв, виведення з території станції російських військових дасть Україні змогу завести туди свої війська та під їхньою орудою втілити репресії щодо місцевого населення, а також вивезти відпрацьоване ядерне паливо, з якого створити ядерну бомбу.

Однак ЗАЕС в енергосистемі Україні посідає чільне місце, тож контроль за нею потрібен не для того, щоб створити бомбу, а щоб запобігти катастрофі. Адже російські військові неодноразово обстрілювали територію ЗАЕС, спричинивши аварійні стани й відімкнення її з електромережі. Також за повідомленням «Енергоатома», персонал станції працює в неналежних умовах, що так само підвищує імовірність аварії. Крім того, контроль за станцією дасть змогу забезпечувати електроенергією весь південь країни.

Україна на початку 90-х добровільно відмовилася від ядерного статусу.  Створення ядерної бомби — це тривалий і вартісний процес, а його початок зіпсує стосунки з партнерами України з-поміж ядерних держав. Україна не є державою-терористом, тому не працює над створенням ядерної бомби. Також це неодноразово коментували українські посадовці.

Росії вигідно стверджувати, що Україна створює свою ядерну бомбу, адже у такий спосіб вони прагнуть виправдати свої злочини та нібито запобігають поширенню ядерної зброї у світі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join