Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк СБУ забирає документи у жителів сходу України

СБУ забирає у жителів сходу України документи, щоб ті не могли залишити місця проживання та були живим щитом для українських військових. Цю тезу російські пропагандисти ширять у фейсбуці та ілюструють світлиною зі стосами українських паспортів, що лежать на підлозі. Однак ця фотографія опублікована ще в липні та ілюструє протилежне.

Як пишуть аналітики проєкту Myth Detector, вперше цю фотографію опублікувало Агентство стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної безпеки України у твіттері. Згідно з їхньою інформацією, на фото зображені українські паспорти в місті Лисичанську, які вилучили якраз росіяни у місцевих на тимчасово окупованих територіях.

Однак поширюючи такі фейки, російські пропагандисти прагнуть дискредитувати Україну та українську владу. Так вони хочуть показати, що українська армія жорстока та нехтує безпекою і життям власного народу. Тоді як саме росіяни відзначилися тим, що масовано міняли українські документи на російські або документи тимчасово окупованих територій, щоб перетворити місцеве населення або на росіян, або на громадян самозваних утворень на загарбаних землях сходу й півдня України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись