Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Єнс Столтенберг нібито підтвердив причетність НАТО до атак на російський флот

Російські медіа дописують, що Єнс Столтенберг нібито визнав причетність НАТО до атак на російський Чорноморський флот. Однак це — неправда. 

Аналітики StopFake узялися за цей кейс і встановили, що фейк ґрунтується на виступі Генерального секретаря НАТО 14 березня 2024 року. Тоді Єнс Столтенберг представив свій звіт за 2023 рік, у якому висвітлюються всі аспекти роботи Північноатлантичного альянсу за минулий рік. 

Розмірковуючи про підтримку України з боку НАТО, Столтенберг зазначив, що у 2023 році низка країн-членів уперше надіслали Україні системи великої дальності — британські ракети Storm Shadow і французькі SCALP. Також союзники погодилися поставити на озброєння України літаки F-16. Столтенберг окремо наголосив: «Україна потребує ще більшої підтримки, і вона необхідна їй зараз. В українців не вичерпується мужність. У них вичерпуються боєприпаси».

Столтенберг підкреслив, що все це свідчить про високий рівень професіоналізму Сил оборони України. І зазначив, що успіхи України в Чорному морі стали можливими, зокрема, завдяки підтримці країн-членів НАТО, які надали ЗСУ сучасне озброєння як важливі інструменти для протидії російській агресії в Чорному морі.

Ці слова росіяни використали як аргумент, що нібито НАТО «підтвердив причетність» до українських атак. Хоча ішлося винятково про постачання зброї. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись