Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Сили оборони України планують «підірвати» ДніпроГЕС

Прокремлівські ресурси тиражують повідомлення, начебто українські військові планують підірвати ДніпроГЕС, щоб спричинити цим «велику кількість» жертв і згодом перекласти відповідальність за ці дії на Росію. Мовляв, Москва не вдається до обстрілів цивільної інфраструктури й такий крок може бути лише справою рук ЗСУ.

Фактчекери Центру протидії дезінформації пишуть, що ці вкиди слугують лише нагнітанням ситуації навколо стану критичної інфраструктури України. Ідеться про те, що ніхто з українських військових «не планує» підривати ДніпроГЕС, це лише елемент російської дезінформаційної кампанії.

Насправді ж це Росія обстрілює елементи критичної інфраструктури, житлові будинки та вбиває мирне населення. І все, що вона намагається зробити, поширюючи такі повідомлення, — лишень залякати українців і породити в них відчуття недовіри до держави та до Сил оборони України. 

Ще на початку березня 2024 року український прем’єр Шмигаль повідомляв, що Україна пройшла зиму без «блекаутів та графіків відключення». Через надійний захист енергооб'єктів, найбільш імовірно, не вдалося їх пошкодити. Проте країна-терорист не полишає спроби знищити Україну, зокрема й погрожуючи майбутніми «обстрілами». І демонструє це як так звану «відповідь» українським військовим

Ось, наприклад, журналісти Bloomberg пишуть, що російсько-українська війна вступила в нову фазу. Українські дрони починають атакувати енергетичну інфраструктуру Росії, розроблену в радянські часи. З початку 2024 року Україна здійснила близько 15 атак безпілотниками на нафтопереробні заводи в дев'яти російських регіонах. 

Тобто українські атаки демонструють вразливість Росії й водночас неможливість їм ефективно протистояти. Щоб не деморалізувати росіян, у Кремлі будують різноманітні теорії щодо «ударів відплати». До прикладу, російське Міноборони у своєму телеграм-каналі назвало масовану атаку 22 березня 2024 року «ударом відплати» Україні за її «незаконні» обстріли. 

А ще раніше, в ніч на 30 грудня 2023 року, відбувся обстріл військових об’єктів у Бєлгородській області, проте в результаті непрофесійної роботи російської ППО уламки ракет упали на центр міста Бєлгород і на житловий сектор.

Тобто у Кремлі шукають способи роз’ятрити українське суспільство, штампуючи ось так меседжі-лякалки. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись