Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Валерій Залужний нібито отримав $53 млн за відмову від своїх політичних амбіцій

У мережі поширюють нібито сюжет від ВВС, у якому йдеться, що Валерій Залужний буцімто отримав 53 млн доларів за відмову «від своїх амбіцій у політиці». А журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв буцімто вивчив деталі цієї домовленості й також підтверджує інформацію про отримання грошей. Це — брехня. 

Аналітики VoxCheck дослідили кейс і з’ясували, що фейкороби вирізали частини з різних записів та змонтували в одне відео. Журналіст Еліот Хіггінс також назвав запис фейковим.

Насправді ВВС не публікувала такого сюжету на жодних своїх сторінках у соціальних мережах. Також ми не знайшли цього запису на сторінці розслідувачів Bellingcat. Тоді як керівник Bellingcat Еліот Хіггінс на своїй сторінці в Х назвав це відео фейковим. Щобільше, в іншому дописі Хіггінс вказав, що Христо Грозєв понад рік не працює в Bellingcat. Тож він і не міг від імені організації будь-що коментувати. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись