Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Захід нібито «не зміг» спростувати факт використання Україною хімічної зброї

На початку березня 2024 року відбулася 105-та сесія Виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), що працює при ООН. У Кремлі на тлі цього почали стверджувати, що українські військові використовують різні саморобні боєприпаси й гранати, які «містять у собі токсичні хімічні субстанції». І як наслідок прокремлівські медіа написали, що країни ОЗХЗ нібито не змогли спростувати «факти, надані російською стороною». Це — брехня. 

Фактчекери StopFake дослідили цей кейс і визначили, що однією з основних тем засідання ОЗХЗ справді стало застосування хімічної зброї у війні проти України. Однак члени Ради відкинули всі звинувачення Росії на адресу України, назвавши їх «кампанією з дезінформації», спрямованою на створення плутанини в Раді та на дискредитацію ОЗХЗ. Росію також звинуватили в поширенні необґрунтованих звинувачень щодо ймовірних «планів» України з використання хімічної зброї на власній території.

Причому, згідно зі звітами, представленими на обговорення ОЗХЗ, російські окупанти активно використовують проти українських сил оборони так звані «засоби для боротьби з масовими заворушеннями» (riot control agents) — хімічні сполуки, які тимчасово позбавляють людей можливості функціонувати, спричиняючи подразнення слизових оболонок, дихальних шляхів і шкіри. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись