Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український оператор Vodafone продає номери полеглих військовослужбовців

У мережі поширюють нібито рекламний ролик мобільного оператора Vodafone, присвячений новій акції пам’яті «Номер героя». Як стверджують у рекламі, Vodafone почне продавати номери телефонів загиблих героїв за 100$, щоб зібрати кошти на Збройні сили України. Це — брехня. 

Фактчекери проєкту StopFake проаналізували вкид і визначили, що ролик є підробленим. Компанія Vodafone ніколи не публікувала такого відео на своїх каналах, що вона і підтвердила Центру протидії дезінформації.

Крім того, влітку 2023 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомляв, що номери телефонів загиблих та зниклих безвісти захисників не продаватимуть протягом двох років. 

За стандартною процедурою, цей термін становить рік. Але як пояснив Федоров, «зазвичай через рік без використання номер надходить у вільний продаж — так ви можете отримати повідомлення "Коханий приєднався до Viber", коли його немає серед живих». Ініціативу підтримали українські мобільні оператори. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись