Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Валерій Залужний нібито отримав $53 млн за відмову від своїх політичних амбіцій

У мережі поширюють нібито сюжет від ВВС, у якому йдеться, що Валерій Залужний буцімто отримав 53 млн доларів за відмову «від своїх амбіцій у політиці». А журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв буцімто вивчив деталі цієї домовленості й також підтверджує інформацію про отримання грошей. Це — брехня. 

Аналітики VoxCheck дослідили кейс і з’ясували, що фейкороби вирізали частини з різних записів та змонтували в одне відео. Журналіст Еліот Хіггінс також назвав запис фейковим.

Насправді ВВС не публікувала такого сюжету на жодних своїх сторінках у соціальних мережах. Також ми не знайшли цього запису на сторінці розслідувачів Bellingcat. Тоді як керівник Bellingcat Еліот Хіггінс на своїй сторінці в Х назвав це відео фейковим. Щобільше, в іншому дописі Хіггінс вказав, що Христо Грозєв понад рік не працює в Bellingcat. Тож він і не міг від імені організації будь-що коментувати. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join