Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Єгипетський журнал Akher Saa нібито присвятив свою обкладинку західним лідерам, назвавши їх брехунами

У соцмережах російського сегменту публікують начебто справжню обкладинку журналу Akher Saa із західними лідерами: Олафом Шольцом, Джо Байденом, Ентоні Блінкеном та іншими. На зображенні їхні носи видовжені — як натяк на казкового героя Піноккіо, у якого росте ніс, коли той збреше. Також на обкладинці помістили різними мовами слово «брехуни». «А де ж на обкладинці Зеленський? Вочевидь, не змогли його помістити на обкладинку, адже надто великий (брехливий — "ДМ") ніс у нього», — коментують автори фейку. 

У VoxCheck проаналізували кейс і визначили, що журнал Akher Saa не робив випуску з такою обкладинкою. Першоджерело цієї «новини» — анонімний телеграм-канал, який транслює прокремлівську риторику. Ні на сайті журналу Akher Saa, ні на його сторінках у соцмережах немає подібної публікації. 

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок іноземних видань та рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний — привід посміятися. 

Несправжня обкладинка

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись