Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров нібито анонсував видачу повісток у «Дії»

У російському сегменті соцмереж поширюють твердження, начебто Михайло Федоров анонсував видачу повісток у «Дії». У публікаціях посилаються на інтерв’ю пана Федорова діловому виданню Forbes Ukraine. На запитання, чи можна запровадити військовий квиток у «Дії», він відповів, що «теоретично це можна зробити». Цю заяву пропагандисти потрактували як «анонс видачі повісток». Це — брехня. 

Аналітики VoxCheck узялися за кейс і встановили, що в самому інтерв’ю міністр казав, що військовий квиток, найбільш імовірно, не планують вводити в застосунок. Але загалом і в теорії це технічно можливо. Михайло Федоров серед іншого пояснив, що над проєктом цифровізації військового квитка працюють окремо — ідеться про інформаційну систему на базі Міноборони. 

Згодом у пресслужбі Мінцифри прояснили ситуацію та сказали, що військового квитка чи повісток у додатку «Дія» не буде. Тобто ніхто нічого й не анонсував, це домисли російських пропагандистів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись