Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк США нібито підтвердили «розкрадання» військової допомоги в Україні

В анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили твердження, нібито в Україні розкрадають і перепродають на чорному ринку зброю. Як доказ автори фейку посилалися на звіт Міноборони США: у ньому буцімто йшлося, як  «фахівці під час перевірки не дорахувалися 40 тисяч одиниць зброї». 

«Думаю, всім зрозуміло, куди та на які цілі вона була перенаправлена… Імовірність терактів у Європі лише зростає», — коментували пропагандисти ситуацію. 

Проте фактчекери проєкту VoxCheck узялися за кейс і встановили, що у спеціальному звіті «Посилений моніторинг кінцевого використання товарів оборонного призначення, поставлених Україні» зазначено, що постачання зброї в Україну не контролювали належним чином. Це пояснюється тим, що в Україні «обмежена присутність представників США». Водночас у звіті не звинувачують і не висловлюють тезу, що зброя «потрапляє на чорний ринок». 

Також надали позитивна оцінку спробам України здійснювати моніторинг постачання  зброї та обладнання. Вказано, що в деяких випадках українські чиновники проводили інвентаризацію ретельніше, ніж їхні американські колеги. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись