Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Харкові нібито закрили лікарню для госпіталізації цивільних, адже там «лікують» польських військових

Анонімні телеграм-канали поширюють скриншоти листувань, у яких нібито лікар Харківської лікарні №3 розказує, як у хірургічному відділенні надають меддопомогу пораненим іноземним військовим, зокрема полякам. Автори фейку в публікаціях роблять висновок, що об’єкт «ізольований» для цивільних пацієнтів. 

Фахівці VoxCheck звернулися до адміністрації лікарні, де їм відповіли, що інформація про лікування польських або військових інших національностей не відповідає дійсності. Тим більше, у цій лікарні немає хірургічного відділення, пропагандисти просто вигадали це. 

А скриншот «листування» є вкрай сумнівним. На ньому не вказані ім’я чи фото користувача, щоби потенційно можна було встановити ймовірну особу лікаря. Поплічники Кремля могли цей діалог запросто змоделювати й вигадати, як і зрештою сам фейк. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись