Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міноборони нібито закликає жінок вступати до лав ЗСУ «для швидкого схуднення»

У мережі поширюють інформацію, начебто Міноборони запустило кампанію рекрутингу жінок до армії. «Служба в ЗСУ допомогла мені схуднути. Звертайтеся в найближчий ТЦК. Ти гідна бути найкращою!» — ідеться в такому ролику, а саме відео нібито опубліковане на тікток-акаунті Міноборони. Це — брехня. 

Фахівці VoxCheck проаналізували кейс  і дійшли висновку, що відео несправжнє та скомпільоване з довільних кадрів, які автори фейку взяли з чужих відео користувачів соцмережі. Причому сам ролик аж ніяк не слугує відеокампанією рекрутингу жінок до армії. По-перше, тікток-акаунту у Міноборони немає. В інших соцмережах міністерства відео про схуднення також не знайшлося. По-друге, загальної мобілізації жінок до армії в Україні не існує, а отже, «проморолик» вигаданий поплічниками Кремля. 

Загалом лише медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року мають ставати на військовий облік; проте це не означає їх мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений. Щоб стати на військовий облік, ця категорія жінок матиме три роки — до 31 грудня 2026 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись