Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Міноборони нібито закликає жінок вступати до лав ЗСУ «для швидкого схуднення»

У мережі поширюють інформацію, начебто Міноборони запустило кампанію рекрутингу жінок до армії. «Служба в ЗСУ допомогла мені схуднути. Звертайтеся в найближчий ТЦК. Ти гідна бути найкращою!» — ідеться в такому ролику, а саме відео нібито опубліковане на тікток-акаунті Міноборони. Це — брехня. 

Фахівці VoxCheck проаналізували кейс  і дійшли висновку, що відео несправжнє та скомпільоване з довільних кадрів, які автори фейку взяли з чужих відео користувачів соцмережі. Причому сам ролик аж ніяк не слугує відеокампанією рекрутингу жінок до армії. По-перше, тікток-акаунту у Міноборони немає. В інших соцмережах міністерства відео про схуднення також не знайшлося. По-друге, загальної мобілізації жінок до армії в Україні не існує, а отже, «проморолик» вигаданий поплічниками Кремля. 

Загалом лише медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року мають ставати на військовий облік; проте це не означає їх мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений. Щоб стати на військовий облік, ця категорія жінок матиме три роки — до 31 грудня 2026 року.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join