Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Єгипетський журнал Akher Saa нібито присвятив свою обкладинку західним лідерам, назвавши їх брехунами

У соцмережах російського сегменту публікують начебто справжню обкладинку журналу Akher Saa із західними лідерами: Олафом Шольцом, Джо Байденом, Ентоні Блінкеном та іншими. На зображенні їхні носи видовжені — як натяк на казкового героя Піноккіо, у якого росте ніс, коли той збреше. Також на обкладинці помістили різними мовами слово «брехуни». «А де ж на обкладинці Зеленський? Вочевидь, не змогли його помістити на обкладинку, адже надто великий (брехливий — "ДМ") ніс у нього», — коментують автори фейку. 

У VoxCheck проаналізували кейс і визначили, що журнал Akher Saa не робив випуску з такою обкладинкою. Першоджерело цієї «новини» — анонімний телеграм-канал, який транслює прокремлівську риторику. Ні на сайті журналу Akher Saa, ні на його сторінках у соцмережах немає подібної публікації. 

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок іноземних видань та рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний — привід посміятися. 

Несправжня обкладинка

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join