Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як російський агітпроп створює та використовує «інформаційні алібі»

Метод «інформаційного алібі» полягає у превентивному звинуваченні іншої сторони у діях, які фактично буде вчинено самими обвинувачувачами. Цей метод використовують для приховування або виправдання своїх злочинних дій, створюючи випереджувальний меседж, щоб заплутати аудиторію та зняти з себе відповідальність. Детальніше про його використання розповів Центр протидії дезінформації при РНБО.

Його фахівці показали на реальних прикладах як це працює. Російські війська у квітні 2022 року завдали ракетного удару по залізничній станції у Краматорську, внаслідок чого загинули цивільні. Напередодні цієї атаки російські телеграм-канали поширювали попередження про небезпеку евакуації залізницею, звинувачуючи ЗСУ у скупченні бойовиків на вокзалі. Це створило передумови для звинувачення України в організації нападу. За кілька тижнів до того, як Росія підірвала колонію № 120 в Оленівці, де утримували українських полонених, у телеграмі поширювали інформацію про те, що Україна нібито готується обтріл колонії. Коли Росія готувала та вчиняла масові вбивства цивільних у Ізюмі та Умані, пропаганда наперед поширювала інформацію про «провокації» України в цих містах. Росіяни також досі поширюють «інформаційні алібі», формування яких ще не завершено, наприклад, щодо інсценізації масової загибелі місцевих у Херсоні.

Випереджаючи можливі звинувачення, Росія намагається заплутати міжнародну спільноту і відвернути увагу від своїх дій. Звинувачуючи Україну в майбутніх або вже скоєних злочинах, агітпроп також намагається підірвати довіру до української влади і Збройних сил України як всередині країни, так і за кордоном. Створення альтернативних версій подій допомагає Росії поширювати сумніви серед міжнародної аудиторії, що ускладнює однозначне засудження її дій і подальші санкції. Російська пропаганда цілеспрямовано робить складнішим встановлення істини, що вигідно агресору для продовження своїх злочинних дій без належної відповідальності.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись