Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські прикордонники нібито вбили чоловіка біля кордону з Молдовою

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах повідомлення, що чоловіка, тіло якого знайшли на території Молдови навпроти ділянки відділу Сокиряни Чернівецького прикордонного загону за кількасот метрів від державного кордону України, нібито вбили українські прикордонники. Втім це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці Центру протидії дезінформації при РНБО. Вони зʼясували у Державної прикордонної служби України, що ця інформація не відповідає дійсності. На тілі померлого не було виявлено ознак насильницької смерті. Крім того, між молдовською та українською сторонами відбулася прикордонно-представницька зустріч, на якій було встановлено, що виявлений чоловік є громадянином України. Представники Республіки Молдова запевнили, що повідомлять українську сторону про причини смерті чоловіка після проведення відповідних експертиз.

Цей фейк поширено з метою дискредитації представників Державної прикордонної служби України та дестабілізації ситуації в країні. Пропагандисти прагнуть підірвати довіру до українських прикордонників, створюючи негативний образ їхніх дій серед громадськості. Такі дезінформаційні кампанії спрямовані на підвищення напруженості та недовіри серед населення. Це - частина ширшої стратегії інформаційної війни, спрямованої на ослаблення України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись