Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ нібито відбирають транспорт для пересування по Куп’янську

Пропагандисти поширюють у медіа та соцмережах інформацію, що військові Збройних Сил України нібито відбирають транспорт у медичних служб, комунальників, поліції та цивільного населення для пересування по Куп'янську. Мовляв, це є виправданням для ударів російської армії по цивільній інфраструктурі України. Втім це - фейк.

На нього звернув увагу Центр протидії дезінформації при РНБО. Його фахівці перевірили інформацію в Куп'янській міській військовій адміністрації і з’ясували, що це - неправда. Вся спеціальна техніка комунальних підприємств, поліції та медичних служб насправді використовується виключно для мирних цілей, зокрема для ліквідації та відновлення наслідків обстрілів російських військ.

Пропагандисти поширюють такі фейки з декількох причин. По-перше, за їх допомогою вони хочуть виправдати атаки на цивільні об'єкти. Такі повідомлення також намагаються створити негативний імідж Збройних Сил України, звинувачуючи їх у порушеннях прав цивільного населення. Крім цього, поширення цієї інформації сприяє нагнітанню страху та недовіри серед місцевого населення у бік України. У цілому, така пропаганда має на меті деморалізацію українського суспільства.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись