Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російська авіація нібито знищила групу британського спецназу в Одесі

Пропагандисти поширюють інформацію, що російська авіація нібито знищила групу британського спецназу SAS в Одесі. Вони посилаються на твіт нідерландської журналістки Соні ван ден Енде, де вона вказала, що «в результаті російського удару загинули 18 британських спецпризначенців, і ще 25 отримали поранення». Вони також посилаються на схожі висловлювання російського військового експерта Валентина Сивкова. Втім ця інформація не відповідає дійсності.

На це звернули увагу фахівці Центру протидії дезінформації при РНБО. Вони верифікували цю інформацію у пресслужбі ОУВ «Таврія», де заперечили присутність британських спецпризначенців в Одесі та саму подію. Речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук також спростував цю інформацію.

Пропагандисти поширюють такі фейки з метою підтримати свою інформаційну кампанію про «іноземних найманців» у лавах Збройних Сил України. Вона спрямована на дискредитацію українських військових, поширення паніки та недовіри серед населення, а також виправдання агресивних дій Росії на міжнародній арені.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись