Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як Росія використовує мешканців окупованих територій для фейкових звинувачень ЗСУ

Російська пропаганда поширює публікації зі звинуваченнями Збройних сил України у воєнних злочинах. Як «докази» росіяни використовують розповіді людей, що опинилися на окупованих російськими військами територіях України.

Ці люди стверджують, що українські військові нібито обстрілювали та розграбовували будинки цивільних, спалювали житло чи відкривали вогонь по цивільних. Однак жодних підтверджень цим словам немає. Про це повідомляють у Центрі протидії дезінформації РНБО.

Поширюючи фальшиві заяви про «злочини ЗСУ» від імені населення окупованих територій, Росія прагне:
- виправдати війну, яку вона почала;
- налаштувати жителів окупованих територій проти ЗСУ;
- перекласти відповідальність за руйнування цивільної інфраструктури на Україну.

У ЦПД додають, що насправді саме Росія знищує українські населені пункти. Вона ж і несе відповідальність за гуманітарну ситуацію на окупованих територіях.

Раніше ми вже фіксували фейкові свідчення про «злочини ЗСУ». Так, російська пропаганда звинувачувала українських військових у погрозах жителям окупованих територій і вимаганні від них послуг інтимного характеру, у відбиранні дітей у батьків на Донбасі, щоб передати їх педофілам або на органи тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись