Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Проросійські ресурси поширюють фейкову рекламу ЗСУ в громадському транспорті

У мережі поширюють фото нібито реклами Збройних сил України із закликом долучатися до їхніх лав. На ній зображений сивий військовий, а також буцімто напис: «Синку, мені потрібна твоя допомога». Пропагандисти пишуть, що це «типовий український мобілізований років за 60». Такою рекламою ЗСУ начебто кличуть молодь на фронт. 

Скриншот із пропагандистського джерела

Насправді це ― фотофейк. При перевірці цього зображення в інструменті FotoForensics за допомогою ELA-аналізу (Error Level Analysis — аналіз рівня помилок), який виділяє зони зображення з різними рівнями стиснення, вдалося виявити ознаки редагування тексту на рекламі. Вони виділені яскравим кольором.

Перевірка фото за допомогою ELA-аналізу

Цим фотофейком російські пропагандисти намагаються дискредитувати мобілізаційний процес в Україні. Раніше ми спростовували інформацію, що в Україні закликають людей мобілізуватися до лав ЗСУ цілими сімʼями.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись