Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російська пропаганда стверджує, що в деяких українських магазинах ввели податок 20% для працівників ТЦК

Російські пропагандисти поширюють фото оголошення нібито в одному з українських продуктових магазинів. У ньому попереджають, що в магазині діє податок 20% для співробітників ТЦК. Утім це — фотофейк. 

Скриншот із пропагандистського ресурсу

«Оголошення», яке поширюють у мережі, містить ознаки редагування, а ще магазини не мають права самостійно запроваджувати податки, тим паче дискримінаційні. Про це повідомляють у проєкті VoxCheck.

Перевірка фото «оголошення» в інструменті FotoForensics за допомогою ELA-аналізу (Error Level Analysis — аналіз рівня помилок), який виділяє зони зображення з різними рівнями стиснення, вказує на очевидні ознаки редагування.

Перевірка за допомогою ELA-аналізу

Також Податковий кодекс України передбачає рівність усіх платників перед законом та недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації, як-от соціальної, расової, національної, релігійної тощо. Місце працевлаштування також не може бути причиною дискримінації. Така дискримінація суперечить і статті 24 Конституції України, у якій закріплюється рівність громадян. А згідно зі статтею 17 закону «Про захист прав споживачів», потреби всіх споживачів мають задовольнятися однаковою мірою. Тобто за самостійне встановлення подібних податків магазином передбачена адміністративна, а в деяких випадках і кримінальна відповідальність.

В Україні взагалі немає податків, які магазин може встановити для покупця самостійно. Існують тільки загальнодержавні та місцеві податки й збори. Загальнодержавні податки встановлює Верховна Рада, вона ж визначає перелік місцевих податків, які встановлюють місцеві ради. 

Подібними фейками російські пропагандисти намагаються зірвати мобілізацію в Україні та посіяти розбрат в українському суспільстві. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись