Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни пишуть, що місцева влада в Києві закликає киян покинути свої домівки, якщо ті живуть поблизу «центрів прийняття рішень»

Російські телеграм-канали поширюють скриншот нібито одного з будинкових чатів столиці. Згідно з ним, Печерська районна в місті Києві державна адміністрація закликає містян евакуюватися, якщо ті проживають поруч із «центрами прийняття рішень». 

Скриншот ЦПД

Однак Центр протидії дезінформації РНБО після верифікації цієї «новини» в Печерській районній адміністрації повідомив, що це ― фейк. Жодних подібних попереджень адміністрація не розсилала.

Цю дезінформацію поширили на тлі публікації в одному з іноземних ЗМІ про можливий ракетний удар по «центрах прийняття рішень» у відповідь на операцію ЗСУ в Курській області. І на це, зокрема, відреагував керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко у своєму телеграм-каналі. Він закликав українців менше читати гучні заголовки про масовані обстріли.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись