Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Російська пропаганда стверджує, що в деяких українських магазинах ввели податок 20% для працівників ТЦК

Російські пропагандисти поширюють фото оголошення нібито в одному з українських продуктових магазинів. У ньому попереджають, що в магазині діє податок 20% для співробітників ТЦК. Утім це — фотофейк. 

Скриншот із пропагандистського ресурсу

«Оголошення», яке поширюють у мережі, містить ознаки редагування, а ще магазини не мають права самостійно запроваджувати податки, тим паче дискримінаційні. Про це повідомляють у проєкті VoxCheck.

Перевірка фото «оголошення» в інструменті FotoForensics за допомогою ELA-аналізу (Error Level Analysis — аналіз рівня помилок), який виділяє зони зображення з різними рівнями стиснення, вказує на очевидні ознаки редагування.

Перевірка за допомогою ELA-аналізу

Також Податковий кодекс України передбачає рівність усіх платників перед законом та недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації, як-от соціальної, расової, національної, релігійної тощо. Місце працевлаштування також не може бути причиною дискримінації. Така дискримінація суперечить і статті 24 Конституції України, у якій закріплюється рівність громадян. А згідно зі статтею 17 закону «Про захист прав споживачів», потреби всіх споживачів мають задовольнятися однаковою мірою. Тобто за самостійне встановлення подібних податків магазином передбачена адміністративна, а в деяких випадках і кримінальна відповідальність.

В Україні взагалі немає податків, які магазин може встановити для покупця самостійно. Існують тільки загальнодержавні та місцеві податки й збори. Загальнодержавні податки встановлює Верховна Рада, вона ж визначає перелік місцевих податків, які встановлюють місцеві ради. 

Подібними фейками російські пропагандисти намагаються зірвати мобілізацію в Україні та посіяти розбрат в українському суспільстві. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join