Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «укробєшенка»

Терміном «укробєшенка» російські пропагандисти називають українських мігранток, які, на їхню думку, «неадекватно» поводяться за кордоном і, як наслідок, нібито створюють одні проблеми. Вдаючись до цього поняття, агітпроп прагне дискредитувати образ української жінки за кордоном, а також безпосередньо завдати болю членам цієї соціальної категорії. Тобто ідеться про слюр — образливе слово, яке ховає за собою дискримінацію групи людей за расою, сексуальною орієнтацією, статтю, хворобою тощо та вживається, зокрема, задля демонстрації відсутності поваги.

Національний демократичний інститут (NDI) зазначає, що не всі випадки ворожих висловлювань, погроз або гендернозумовлених нападів на жінок є випадками гендерної дезінформації, але всі вони підпадають під визначення онлайн-насильства проти жінок.

Так, проросійські ресурси поширювали відео конфлікту, що стався в Німеччині між українською мігранткою та росіянином, який запевняв її, що сам є «німцем», оскільки вже нібито 25 років живе в цій країні. Однак сама сутичка між ними виникла на ґрунті того, що син українки вигукнув «Слава Україні!», коли грався з іншими дітьми, і це не сподобалося росіянину. У мережі пропагандисти почали поширювати це відео із таким підписом: «Укробєшенка в Гєрманії істєрічєскі защіщаєт нацистский лозунг ”слава Українє”». Водночас саме чоловік почав агресивно висловлювати свої претензії до мами хлопчика, мовляв, «какая “Слава Українє?”» і «ви фашисти ілі чьо?». Також він намагався образити українку, стверджуючи: «Какая ти женщіна? Ти укроп!». Під час конфлікту жінка стримано реагувала на закиди росіянина, а також запевнила його, що фашистами є саме росіяни, оскільки ті напали на Україну. 

Зрештою, із початком повномасштабного вторгнення становище українських жінок змінилося: в рази більше стало внутрішньо переміщених осіб і біженок, одиноких матерів, удів, родичок ветеранів і жінок-військових. Жінки, які раніше боролися за свої права, зараз борються за фізичне виживання — своє та своїх дітей. І російська пропаганда продовжує регулярно інформаційно атакувати українських жінок, зокрема біженок, з метою повпливати на їхній моральний стан. 

Команда «Детектора медіа» робила окреме масштабне дослідження того, як агітпроп намагається дискредитувати українських жінок. Його ви можете почитати за посиланням.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись