Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Тільки-но мобілізовані три українські чоловіки нібито відразу ж загинули на війні

Російські телеграм-канали поширюють відеозапис, на якому нібито зображено мертвих українських військовослужбовців, мобілізованих у різних містах України за 3-4 дні до того, як вони загинули.

Однак, проаналізувавши цей відеозапис, Центр протидії дезінформації при РНБО виявив, що це ― фейк. Насправді відео було зрежисоване та змонтоване російськими пропагандистами з метою дискредитації мобілізаційного процесу в Україні. 

По-перше, у нібито загиблих «мобілізованих» занадто чистий військовий одяг та відсутня кров на формі. По-друге, якість зображення вказує на те, що відео знімалося на професійну камеру, а не на телефон. Крім того, неможливо ідентифікувати місце зйомки. А ще існує ймовірність того, що звуки вибухів на фоні накладено окремою звуковою доріжкою. 

Зрештою, мобілізовані українці спочатку проходять навчання перед відправленням на фронт, додають у Центрі. Раніше ми аналізували пропагандистський відеофейк, який полягав у тому, що російські військові нібито взяли в полон вагітну українську військовослужбовицю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись