Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як Росія проводить програми, спрямовані на неповнолітніх європейців

Російські інструменти так званої «м'якої сили» спрямовані не тільки на молодь, але й на неповнолітніх європейців. Програма «Здравствуй, Россия», організована російською державною агенцією «Россотрудничество», пропонує дітям і підліткам віком від 14 до 19 років тижневі поїздки в російські міста з оплатою всіх витрат, що супроводжуються патріотичними заходами. Цільова аудиторія — діти з російським корінням, які виросли за кордоном і володіють російською як другою рідною мовою. Щороку у програмі беруть участь близько тисячі молодих людей з усього світу, зокрема з Чехії, Словаччини та Польщі. Про це повідомляють чеські розслідувачі з проєкту Investigace.  

Вони зʼясували, що програма включає в себе відвідування історичних і культурних пам'яток Росії, а також елементи патріотичного виховання. Молодь бере участь у заходах, де вшановується пам'ять радянських солдатів, відвідує музеї, присвячені російській історії та зброї, а також зустрічається з релігійними діячами, які пропагують «традиційні сімейні цінності». Окрім культурних активностей, для старших учасників програма пропонує дві спеціалізації: медійну, де молодь відвідує редакції державних медіа, або історичну, де проводяться екскурсії в архіви і наукові установи. Головна мета програми — зміцнення зв'язків між молодими людьми російського походження, які живуть за кордоном, і Росією за допомогою культурних, історичних та патріотичних заходів для залучення нових поколінь до ідеї «русского міра».

Ця програма є частиною ширшої стратегії Росії з поширення свого впливу за кордоном і зміцнення проросійських настроїв серед молоді, яка має російське коріння. Такі ініціативи сприяють формуванню позитивного образу Росії серед молодих європейців, навіть в умовах, коли країна здійснює військову агресію проти України. Програма є прикладом використання «м'якої сили» для підготовки нового покоління до підтримки російської пропаганди і «традиційних цінностей», які Москва просуває як альтернативу «ліберальному західному світу». У такий спосіб Росія також намагається легітимізувати свої дії на міжнародній арені, створюючи мережу молодих людей, які підтримуватимуть її політику та поширюватимуть проросійські погляди у своїх країнах.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись